Den här sidan är en annons

Hos CTC finns många yrkeskategorier: biomedicinare, sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, farmaceuter och andra med medicinsk bakgrund, liksom även administrativ personal och statistiker. (Foto: Rosie Alm)

Kliniska studier driver forskningen framåt

När ett nytt vaccin eller läkemedel kan börja användas krävs långvarig forskning, ofta med hjälp av forskningspersoner som frivilligt ställer sig till förfogande och deltar i kliniska tester. CTC (Clinical Trial Consultants) är specialiserat på kliniska studier som för forskningen framåt. Det kan gälla allt från vaccin mot Borrelia till nytt läkemedel
för diabetessjuka.

CTC är ett CRO-företag med egna kliniker som anlitas bland annat av läkemedelsföretag för att genomföra den kliniska datainsamlingen. Men även för att kvalitetssäkra insamlad data, optimera studieplanen, sammanställa och rapportera utfallet av den insamlade datan, samt utföra olika administrativa delar av en klinisk studie.

– Här är vi unika, eftersom vi tar hand om allt detta, inklusive genomförandet av kliniska studier, säger Maria Englund, som arbetar med att starta upp CTC:s kliniker samt ansvarar för kunder som efterfrågar CTC:s kliniker och patienter.

Företaget har sex kliniker i landet, varav tre ligger i Uppsala, där en av dem finns på Akademiska sjukhuset som en så kallad first-in-human godkänd forskningsenhet. Det betyder att här görs kliniska förstagångstester på människor, och måste därför ligga i närheten av en intensivvårdsavdelning.

– Men innan studien görs här så har en mängd tester och djurförsök gjorts. Säkerheten är rigorös för de som deltar. Alla studier är dessutom godkända av Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket, berättar Maria Englund.

Maria Englund, arbetar med att starta upp CTC:s kliniker, samt ansvarar för kunder som efterfrågar CTC:s kliniker och patienter. Här tillsammans med Helen Fagreus som arbetar med uppstart av studier. (Foto: Rosie Alm)

På CTC:s kliniker pågår många olika studier, till exempel en vaccinstudie för att hitta ett
Borreliavaccin, något som ännu inte finns.

Vilka kan delta som försökspersoner?
– Det beror på studien. Det är många kriterier som måste uppfyllas för att man ska få delta. Det kan vara såväl friska personer som personer med en sjukdom där studien syftar till att hitta läkemedel eller vaccin mot just den sjukdomen.

Blir försökspersonen inlagd under tiden som studien pågår?
– Det kan man bli, från några dagar upp till ett par veckor. Många, till exempel studenter, tycker det här är ett bra sätt att kunna ägna sig åt att plugga och samtidigt tjäna en slant. Dessutom gör man ju en insats för forskningen. Vid andra studier kommer försökspersonen på kontinuerliga besök under kortare eller längre tid för provtagning. Det kan handla om ett nytt läkemedel mot diabetes, eller att vi fått uppdrag inom Alzheimerforskningen. Vi kan även göra studier helt virtuellt när inga prover behöver tas.

Maria Englund vill gärna poängtera den goda stämning som råder på CTC:s kliniker, vilket bidrar till att försökspersonerna alltid känner sig väl omhändertagna.