Redan i gymnasiet vaknade Sofias intresse för att arbeta med kvinnor.

Där livet börjar

Sofia Daniels, barnmorska:

”Redan i gymnasiet vaknade intresset att arbeta med kvinnor”

Vi befinner oss i den delen av Akademiska sjukhuset där nya små liv ser dagens ljus för första gången. Här möter jag barnmorskan Sofia Daniels som ska berätta om sitt arbete.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm

Sofia har arbetat som barnmorska i fyra år, och innan dess som intensivvårdssjuksköterska i åtta år.

– Det var barnmorska jag ville bli, säger Sofia. Det har alltid lockat mig, men det blev en åttaårig omväg på IVA, innan jag nådde mitt drömyrke. Det jag jobbar med nu är inte i första hand sjukvård, utan friskvård. Det är så jag ser det.

Sofia berättar att redan i gymnasiet vaknade intresset för att arbeta med kvinnor.

– Jag läste en artikel om en barnmorska i Tanzania som arbetade för kvinnors rättigheter, och det lät väldigt häftigt.

För att bli barnmorska krävs en 3-årig sjuksköterskeutbildning, därefter 1,5 år och 50 handledda förlossningar innan man blir examinerad och får sin legitimation.

På Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning finns tretton salar, varav två är reserverade för vattenförlossningar med speciella förlossningsbadkar.

En barnmorska per födande, hur är det här?
– Det ger stora vinster och är en målsättning, men det är inte alltid det går. Bemanningen på ett arbetspass ska ligga på 6–7 barnmorskor och lika många undersköterskor. Dagtid finns minst två läkare på avdelningen, och under jourtid ansvarar en läkare för förlossningen och BB, samt en läkare för gynekologin som kan hjälpa till vid förlossning om det behövs. Dessutom finns en bakjour i hemmet som kan ringas in vid behov.

Hur bemannas ni vid själva förlossningen?
– Det är barnmorskan och undersköterskan som finns inne hos den födande och gör alla förberedelser. För det mesta är även en partner med, och det är inte ovanligt att också den personen behöver vårt stöd. Förlossningar med låg risk och medel-lågrisk, utförs av oss barnmorskor med viss inblandning av läkare när det behövs. Vid hög risk har vi tät kontakt med läkare. Vår målsättning är att kvinnan får en så positiv upplevelse av förlossningen som möjligt. Att de känner en styrka som de kanske inte visste att de hade.

När var du senast med på en förlossning?
– I går natt tog jag emot en liten pojke, säger Sofia med ett leende.

Hur känns det när en ny liten människa kommer till världen?
– Det känns mycket speciellt. Känslan går inte att beskriva. Jag kommer ihåg den första förlossningen jag var med om. Det var fyra personer i rummet från början, men plötsligt var vi fem.

Hur ser en dag ut?
– Jag jobbar dagtid, kvällar, nätter och helger, vilket gör att det egentligen inte finns några ”vanliga” arbetspass. Det kan plötsligt vara full fart dag som natt. Det går inte att säga i förväg, säger Sofia, som själv fött två barn på avdelningen.

Är ni som arbetar här lyckligare än andra inom sjukvården?
– Jag kan bara svara att min personliga upplevelse är att barnmorskor är väldigt stolta och känner en stor nöjdhet med sina arbetsuppgifter och trivs i yrket. Vad vi kan vara missnöjda med är aldrig arbetsuppgifterna, vi älskar det vi gör. Då handlar det istället om arbetstider, överbeläggning, ekonomi och sådana saker.

Fakta om barn­morskans arbete vid förlossningen

På en förlossningsavdelning ansvarar barnmorskan för förlossning, stöd och vård av mamman under hela förloppet, och de första timmarna efter att barnet är fött. Den födande undersöks och barnets hjärtljud kontrolleras. Barnmorskan ger kvinnan smärtlindring vid behov, samt instruktioner och stöd under hela förlossningen.